Leegstandwet

Overweegt u tijdelijke verhuur?

Als u de oude woning nog te koop heeft staan en al een andere woning heeft gekocht, kan het uitkomst bieden als u de oude woning tijdelijk kunt verhuren. Met de huurinkomsten kunt u de lasten van de te koop staande woning geheel of gedeeltelijk dekken. Op die manier kunt u de slechte periode op de woningmarkt overbruggen en kan de verkoop plaatsvinden op een moment dat de markt er beter voor staat. 

Voordat u de beslissing neemt om tijdelijk te verhuren, onderzoek dan eerst of het echt voordelig is. Daarbij is het van belang dat u weet hoeveel huur u maximaal kunt vragen. 

Tijdelijke verhuur van een te koop staande woning heeft ingrijpende fiscale gevolgen. Het bepaalt namelijk in belangrijke mate of u er daadwerkelijk op vooruit gaat met de tijdelijke verhuur van uw woning.

Tot voor kort werd de Leegstandwet vrijwel uitsluitend gebruikt door woningcorporaties.

Huurwoningen die op de nominatie stonden voor renovatie of sloop, konden zij op basis van deze wet dan nog een korte tijd verhuren.

Maar ook u als eigenwoningbezitter kunt gebruik maken van de leegstandwet, als uw te koop staande woning na langere tijd niet tegen redelijke condities verkocht kan worden en u door dubbele woonlasten in de problemen dreigt te komen. 

Minister Spies van Binnenlandse Zaken kondigde in januari 2012 aan de regels voor tijdelijke verhuur op basis van de leegstandwet te versoepelen. Hiertoe wordt de wet op twee punten vereenvoudigd:

  • De verhuurder mag straks zelf de huurprijs bepalen
  • Gemeenten mogen aan de tijdelijke verhuur geen eigen, extra eisen stellen die niet in de leegstandwet vermeld staan. 

Wat moet u weten? 

1. Hypotheekverstrekker

2. Fiscale gevolgen

3. Vergunning Gemeente

4. Verzekeringen

5. Leegstandwet

6. Huurders / huurprijs

7. Wat kunnen wij voor u betekenen